مروری بر نتایج یك پژوهش؛

قاچاق چه تاثیری بر اشتغال كشور دارد؟

قاچاق چه تاثیری بر اشتغال كشور دارد؟

به گزارش ایزو وب نتایج یك پژوهش نشان داد كه قاچاق از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۶، روندی افزایشی داشته است. همینطور این پدیده در كوتاه مدت و بلندمدت، اثر منفی بر اشتغال دارد و گسترش آن، سطح اشتغال را می كاهد.


به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، اقتصاد هر کشور دارای دو بخش رسمی و غیر رسمی است. فعالیتهای بخش اقتصاد غیررسمی معمولا ثبت نشده هستند و از نظام خاصی پیروی نمی کنند. بر اساس گزارش سال ۹۶ کمیسیون اقتصادی مجلس حدود یک سوم کالاهای وارداتی ایران از راه قاچاق وارد کشور می شوند. پژوهشگران با عنایت به اهمیت مبحث قاچاق در کشور، در مطالعه ای تأثیر قاچاق کالا بر اشتغال را مورد بررسی قرار دادند.
قاچاق کالا در کوتاه مدت، با ایجاد شغلی کاذب راهکاری برای فقر و بیکاری تلقی می شود، اما از آنجایی که این فعالیت به تولید منجر نخواهد شد، در بلند مدت با تضعیف بنیادهای تولیدی، فقر و بیکاری را تشدید می کند.
مهدیه رضاقلی و سحر حیدرزاده؛ پژوهشگران گروه اقتصاد دانشگاه مازندران برای انجام این پژوهش ابتدا عوامل به وجود آورنده قاچاق کالا را مشخص کردند و سپس حجم قاچاق در کشور دوره زمانی ۱۳۵۷تا ۱۳۹۶ با استفاده از مدل سازی برآورد شد. از آن جا که در مورد میزان پدیده قاچاق کالا، اطلاعات مشخصی در دسترس نیست، از یک روش غیرمستقیم مدل سازی برای تخمین استفاده شد.
در مرحله دوم با استفاده از روش های آماری تأثیر قاچاق بر اشتغال مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهای تورم، بار مالیاتی (نرخ تعرفه)، درآمد سرانه و نرخ ارز رسمی، اثر مثبت و مفهوم داری بر قاچاق دارند. با افزایش سطح عمومی قیمت ها، میزان فقر در جامعه افزایش یافته و توانایی تأمین زندگی از راه انجام فعالیتهای رسمی، برای خانواده های بیشتری غیر ممکن می شود و آنها را ناگزیر به فعالیتهای اقتصادی زیرزمینی و فعالیت در بخش قاچاق می کند. از سوی دیگر، با افزایش سطح قیمت ها، نرخ های مالیات بر درآمد افزایش یافته و انگیزه افراد برای قاچاق و فرار از مالیات بیشتر می شود.
در ارتباط با تأثیرگذاری مثبت بار مالیاتی بر قاچاق، باید این نکته را در نظر گرفت که در این مطالعه، از نرخ تعرفه بعنوان تبیین کننده بار مالیاتی استفاده شده است. افزایش نرخ تعرفه می تواند تشدید کننده ورود به بخش غیررسمی باشد و در نتیجه، قاچاق را افزایش دهد.
با عنایت به نتایج، متغیر «درآمد سرانه» بیشترین تأثیر را بر قاچاق دارد. افزایش درآمد سرانه، سبب افزایش تقاضا می شود که این افزایش امکان دارد شامل افزایش تقاضای کالای غیر قانونی هم باشد و در نتیجه برای تأمین آن حجم قاچاق هم زیاد شود. در این مدل سازی، «شاخص باز بودن اقتصادی»، «اندازه دولت» و «نرخ بیکاری» اثر منفی بر قاچاق داشتند. چون که محدودیت های تجاری و آزادی اقتصادی بیشتر، صادرات و واردات غیرقانونی و قاچاق را می کاهد.
بر مبنای نتایج الگوی منتخب برآورد شده برای محاسبه حجم قاچاق در مرحله اول، متغیرهای تورم، بار مالیاتی (نرخ تعرفه) درآمد سرانه و نرخ ارز رسمی، اثر مثبت و معنادار بر قاچاق داشته و متغیرهای شاخص بازبودن اقتصادی، اندازه دولت و نرخ بیکاری، دارای اثر منفی بر قاچاق است.
به قول پژوهشگران این تحقیق: «نتایج محاسبه اندازه نسبی و مطلق قاچاق، مبین این است که باآنکه روند آن دارای نوساناتی در بازه زمانی مورد نظر است، اما به صورت کلی در دوره ۳۶ ساله، روندی افزایشی داشته است».
همینطور نتایج نشان داد که قاچاق در کوتاه مدت و بلندمدت، اثر منفی بر اشتغال داشته و گسترش آن، سطح اشتغال را می کاهد.
بر مبنای یافته های این پژوهش، محققان پیشنهاداتی را برای کاهش قاچاق در کشور عرضه کردند:
- کاهش نرخ تورم و پیشگیری از گسترش آن یکی از عوامل مهم در کاهش قاچاق است. با اجرای سیاست های پولی مناسب و انضباط مالیِ دولت می توان با کاهش تورم، قاچاق را کم کرد.
- نظر به اینکه کاهش محدودیت های تجاری و بازتر شدن اقتصاد، به کاهش قاچاق منجر می شود، یکی از راهکارهای بسیار مؤثر برای مقابله با گسترش اقتصاد پنهان و قاچاق در کشور، کاهش محدودیت های قانونی می باشد.
- با عنایت به این که پدیده قاچاق کالا، فرصت های شغلی بسیاری را در کشور نابود کرده و به اقتصاد ملی ضربات مهلکی وارد میکند، می توان گفت هر سیاستی که باعث کاهش قاچاق کالا و گستره اقتصاد زیرزمینی در کشور شود، می تواند با تاثیر مثبت بر روند تولید داخلی، اشتغال را افزایش دهد.
-دولت باید برنامه ها و راهبردهایی را برای امنیت بیشتر مرزهای کشور به کار بندد و این اقدامات باید در چارچوبی تنظیم شود که از ورود افراد و کالاهای ناخواسته پیش از رسیدن به کشور، جلوگیری شود.
یافته های این پژوهش تابستان سالجاری (۱۳۹۹) به صورت مقاله علمی پژوهشی در فصل نامه پژوهش های اقتصادی "رشد و توسعه پایدار" وابسته به دانشگاه تربیت مدرس، انتشار یافته است.




منبع:

1399/04/28
13:10:05
5.0 / 5
1433
تگهای خبر: اقتصاد , تجاری , توسعه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
ایزو وب
ISO Web