گزارش ایزو وب؛

گرانی گوشت قرمز و ارزانی دام زنده

گرانی گوشت قرمز و ارزانی دام زنده

ایزو وب: دامداران بجنوردی از قیمت پایین دام خود متضرر شده اند و این درحالی است که واسطه ها بیش از 50 درصد از خرید و فروش دام سود می برند؛ بدین سان مردم و دامدار هردو در ضرر هستند.


خبرگزاری مهر - گروه استان ها: گاهی اوقات عامل برخی گرانی ها جوهای روانی و گاهی افزایش قیمت مواد اولیه است؛ گاهی بازار گرمی دلالان علت گرانی می شود و برخی زمان ها نیز عجله مردم؛ اما هر کدام از این عوامل باید در یک نقطه از مسیر تولید تا عرضه اثر بگذارد. بعنوان مثال اگر بدون هیچ دلیلی و فقط به خاطر یک فاز روانی به وجود آمده در جامعه تقاضا از یک کالا افزایش یابد، تولیدکننده جنس در صورت انصاف نباید کالا خودرا گران تر بفروشد. همین طور اگر زمانی مواد اولیه گران شود، واسطه حق افزایش درصد سود خودرا ندارد. اما نبود نظارت کافی بر مسیر تولید تا عرضه خیلی از محصولات، سبب شده گاهی تولیدکننده به شدت ضرر کند و بیشتر اوقات نیز مصرف کننده متضرر شود؛ در این بین آن هایی که همیشه با کمترین زحمت بیشترین سود را به جیب زده اند دلالان و واسطه ها هستند؛ از همین رو است که خیلی از اقشار کار تولیدی خودرا رها کرده و وارد فاز واسطه گری می شوند. اقدامی که اگر جلوی آن گرفته نشود دیر یا زود اثر نامطلوب خود در بخش های مختلف اقتصادی را خواهد گذاشت. این دفعه به سراغ تولید و پرورش دام، فروش، ذبح و عرضه آن در بجنورد رفتیم تا ببینیم علت گرانی آن چیست و آیا قیمت فعلی متناسب با میزان هزینه ها بوده یا خیر؟ ابتدا به بازار سطح شهر رفته و با خریداران گفتگو می نماییم. عموم افراد از عدم تناسب دخل و خرج زندگی خود با قیمت های بالا کالاها گلایه دارند. گوشتی که گران است یکی از شهروندان بجنوردی در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار نمود: گوشت گوسفند حالا نزدیک به ۱۵۰ هزار تومان فروخته می شود در صورتیکه تا چند ماه پیش حدود ۱۱۰ هزار تومان بود؛ در حقیقت بیش از ۳۰ تا ۴۰ درصد فقط و فقط طی دو یا سه ماه اخیر گران شده است. وی ادامه داد: وقتی یک نوع گوشت گران می شود طبیعتاً جای خودرا در سبد کالا خانوار به گوشت دیگری می دهد؛ اما حالا تمام گوشت های موجود در حال گران شدن هستند پس مجبور به کاهش مصرف هستیم. این شهروند با تاکید بر اینکه یک خانواده ۴ نفره برای یک ماه نیازمند حداقل ۲ تا ۳ کیلو گوشت گوسفند است، اظهار داشت: تنها هزینه گوشت قرمز بالای ۴۰۰ هزار تومان می شود که باتوجه به دیگر هزینه ها و دخل و خرج ها توان خرید وجود ندارد. خرید دام به صرفه است اما یکی دیگر از شهروندان بجنوردی خرید گوشت از قصابی ها را به صرفه نمی داند و در گزارش ایزو وب به نقل از مهر می گوید: گوشت قرمز را نباید از قصابی خرید بلکه باید مستقیم از دامدار گوسفند خرید و آنرا ذبح کرد. وی ادامه داد: این طور علاوه بر ارزان تر شدن قیمت گوشت، از دیگر بخش های گوسفند مانند جگر و کله پاچه آن، که قیمت بسیار بالایی دارند می شود بهره برد. این شهروند اشاره کرد: در صورتیکه یک بره برای یک خانواده زیاد است می توانند دو یا سه خانواده دور هم جمع شده و بصورت شریکی گوسفندی را خریداری کنند. وی در آخر اظهار داشت: طی دفعاتی که این برنامه را اجرا کرده ام حداقل قیمت گوشت ۳۰ درصد ارزان تر تمام شده است پس خانواده های بجنوردی می توانند این مسیر را طی کنند.
با این گفته به سمت دامداران می رویم تا نظر آنان را جویا شویم؛ آیا دامداران نیز با فروش دام خود با قیمت های فعلی سود خوبی به دست می آورند؟ باز هم پای دلالان در بین است رضا ریحانی، یکی از دامداران بجنورد در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر با اشاره به اینکه ۸۰ درصد هزینه های دام مربوط به خوراک آنست، اظهار نمود: طی یک سال اخیر قیمت خوراک دام تا ۳ برابر بالا رفته است و از کیلویی ۲ هزار تومان به ۶ هزار تومان رسیده در صورتیکه قیمت خود دام نهایتاً ۲۰ درصد رشد داشته است. وی ادامه داد: به سبب اطلاع رسانی های نامناسب مردم قیمت دام و قیمت گوشت را به یک میزان می دانند در صورتیکه کاملاً متفاوت بوده و در این بین پای واسطه ها، دلالان و قصاب ها در بین است. ریحانی اشاره کرد: دامداران تولیدکننده هستند اما هیچیک از قصابان تولیدکننده نیستند پس باید در وضعیت معمول ۱۰ درصد سود کنند در صورتیکه حالا شرایط کاملاً متفاوت می باشد. این دامدار با اشاره به قیمت فعلی گوشت قرمز آنرا عادلانه دانست و اشاره کرد: مشکل آنجا است که حالا دامدار کاملاً با ضرر دام خودرا می فروشد اما صنف واسطه از قبال همین دام ۵۰ درصد سود نصیبش می شود. وی ادامه داد: یک بره تقریباً ۵۰ درصد وزن خودرا گوشت می دهد؛ همین طور قیمت بره زنده بین ۵۰ تا ۵۵ هزار تومان است پس گوشت قرمز این دام کیلویی ۱۰۰ هزار تومان در می آید اما قصاب آنرا ۱۵۰ هزار تومان می فروشد؛ البته در کنار آن کله پاچه، پوست، جگر و… گوسفند نیز ارزش مناسبی برای قصاب دارد که از آن هم سود خواهد برد. قیمت دام زنده افزایش یابد / باید قیمت گوشت ثابت بماند ریحانی با تاکید بر اینکه اگر قیمت گوسفند زنده تا ۷۰ هزار تومان افزایش یابد تعدادی از ضررهای دامداران حل خواهد شد، بیان داشت: البته این افزایش قیمت نباید منجر به افزایش قیمت نهایی گوشت شود برای اینکه حالا واسطه ها بیش از اندازه نرمال سود می برند. این دامدار بجنوردی افزود: قشر دامدار یک مرجع امور صنفی و افراد تحصیل کرده ندارند برای اینکه عموماً روستایی هستند پس تعیین کننده قیمت دام، دلالان میدان دام هستند و بدین سان برای دامدار به آسانی نرخ های پایین تعیین می کنند. وی ادامه داد: سال قبل دامدار برای تولید مثل، یک میش را ۳ میلیون تومان می خرید اما حالا مجبور است همان میش به همراه بره را فقط یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بفروشد و این یعنی ضرر مطلق. ریحانی بیان داشت: امروز اگر خانواده ها نیز مستقیم از دامدار گوسفند بخرند باز هم با قیمت دلال می خرند پس دامدار همچنان متضرر است پس می بایست قیمت دام زنده افزایش پیدا کند اما نباید قیمت گوشت مصرفی مردم افزوده شود. پلاک کوبی که بیشتر نمایشی است از طرف دیگر خشکسالی هایی که تا حالا صورت گرفت مسیر پرورش دام را بیش از پیش با مشکل مواجه کرده است و دامدار مجبور به خرید نهاده ها می شود. نهاده هایی که ضمن اجرای طرح پلاک کوبی همچنان شرایط نامطلوبی را دنبال می کند.
علی سلطانی، یکی دیگر از دامداران بجنوردی به خبرنگار مهر اظهار داشت: خوراک دام هر روز قیمت جدیدی دارد و هیچ نظارتی بر قیمت ها نیست و از طرف دیگر قیمت داروها نیز به شدت نوسان داشته و گران می شود بطوریکه گاهی درمان دام به صرفه نیست. وی با اشاره به بارش های چند روز اخیر، اظهار داشت: بارش ها بطور قطع بی تأثیر نیست اما دامدار را نجات نمی دهد برای اینکه گندم و جو که باید در ارتفاع ۵۰ سانتی محصول دهند حالا در ارتفاع ۳۰ سانتی متری خوشه داده است و بارش فعلی تأثیری بر آن ندارد پس قیمت نهاده ها تغییر خاصی نخواهد کرد. سلطانی افزود: بارش ها تنفسی به دامداران داد اما همچنان مشکل اصلی پا بر جا است و ضرر گذشته جبران نخواهد شد. این دامدار اظهار داشت: نرخ نهاده دولتی در حد خبر بوده و در بازار یافت نمی گردد. وی با اشاره به اجرای طرح پلاک کوبی اضافه کرد: میزان نهاده اختصاصی به دام هایی که پلاک کوبی شده اند، کفاف خوراک ۵ روز دام را می دهد. همین سهمیه ۵ روز نیز به کسانی که زودتر صف بایستند و یا ارتباطاتی داشته باشند داده خواهد شد. سلطانی در آخر اظهار داشت: نباید نرخ خوراک دولتی را مبنای محاسبه قیمت دام گذاشت برای اینکه عموم خوراک با نرخ آزاد تهیه می شود. در چنین شرایطی وظیفه مسئولان نظارت بیشتر بر چرخه تولید تا توزیع گوشت است برای اینکه حالا دامدار که وظیفه تولید را بر دوش دارد با ضرر روبه رو شده و سود فعالیت به جیب واسطه ها می رود.


منبع:

1400/02/16
18:08:08
5.0 / 5
1053
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تولید , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
ایزو وب
ISO Web