انتقال ۵۳ میلیارد لیتر نفت خام از بستر شبکه خطوط لوله

انتقال ۵۳ میلیارد لیتر نفت خام از بستر شبکه خطوط لوله

به گزارش ایزو وب، برپایه آمار موجود در ۹ ماهه سالجاری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران ۴۹.۳ میلیارد لیتر فرآورده نفتی و ۵۳ میلیارد لیتر نفت خام از بستر شبکه خطوط لوله به مبادی مصرف انتقال داده شده است.



به گزارش ایزو وب به نقل از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، رشد ۷ درصدی انتقال مواد نفتی در دولت سیزدهم خود موید این مورد است که تمام ساز و کارهای صنعت انتقال نفت در جهت کاهش هزینه های حمل و از طرفی حفظ محیط زیست و توجه به صنعت پالایش با کاهش مصرف سوخت (نفت گاز) در فرایند سوخت رسانی از راه تانکرهای جاده پیما، بسیج شده است.
توسعه شبکه خطوط لوله و تبدیل الگوی حمل و نقل جاده ای به خطوط لوله همچون برنامه های مهمی است که به جد توسط وزارت نفت در حال پیگیری است. این در شرایطی است که با راه اندازی محورهای جدید خط لوله برای انتقال مواد نفتی ضمن صرفه جویی در مصرف سوخت (نفت گاز)، از حرکت تانکرهای نفتکش که منشایی برای وقوع حوادث غیرمترقبه در جاده های کشور تلقی می شوند ممانعت کرده و میزان حوادث و مرگ و میر احتمالی ناشی از آن و نتایج زیست محیطی را به حداقل برساند.
ممانعت از تردد بیشتر از ۴ میلیون تانکر نفتکش جاده ای
بر اساس آمار موجود در ۹ ماهه سالجاری ۴۹.۳ میلیارد لیتر فرآورده نفتی و ۵۳ میلیارد لیتر نفت خام از بستر شبکه خطوط لوله به مبادی مصرف انتقال داده شده است.
که بدین ترتیب از تردد بیشتر از چهار میلیون تانکر نفتکش ۲۵ هزار لیتری در سطح جاده های کشور جلوگیری شده است. این در شرایطیست که در صورت توقف فرایند انتقال از بستر شبکه خطوط، می بایست بیشتر از چهار میلیون تانکر نفتکش مسافتی معادل ۴.۸ میلیارد کیلومتر را در جاده های کشور پیمایش می کردند که انجام این فرایند گذشته از عدم وجود چنین پتانسیلی در ناوگان نفتکش های جاده پیمای کشور، مشکلات مختلف ترافیکی، ایمنی و محیط زیستی را به وجود می آورد.
صرفه جویی ۸۱۵ میلیون دلاری در شبکه خطوط
براساس محاسبات صورت گرفته با تلاش صورت گرفته جهت استفاده حداکثری از ظرفیت خطوط لوله انتقال مواد نفتی در این زمان، خالص صرفه جویی انرژی معادل ۱.۳ میلیارد لیتر نفت گاز (در مقایسه با حمل جاده ای) را سبب شده است. این میزان صرفه جویی، حداقل معادل ۸۱۵ میلیون دلار برای کشور ارزش اقتصادی دارد. لازم به ذکر است از آنجائیکه منبع اصلی انرژی مصرفی در خطوط لوله گاز طبیعی یا برق ساخته شده از مصرف گاز طبیعی در نیروگاه ها است؛ ارزش واقعی عملکرد صحیح و حداکثری خطوط لوله انتقال مواد نفتی، تنها از منظر عملکرد انرژی، خیلی بیشتر از عدد ۸۱۵ میلیون دلار در نه ماه ابتدایی سالجاری برای کشور است.
رشد بیشتر از ۴.۵ درصدی در حجم انتقال مواد نفتی
در مجموع باید تصریح کرد عملکرد حجمی (حجم انتقال مواد نفتی) شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در نه ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲، در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیشتر از ۴.۵ درصد و عملکرد تن کیلومتری آن بیشتر از ۳.۷ درصد افزایش داشته است.
کمک به رفع اختلال جایگاه های سوخت
اما مأموریت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران بعنوان زمامدار اصلی صنعت انتقال نفت تنها در امر انتقال خلاصه نمی گردد.
اواخر آذرماه سالجاری با حمله سایبری به سامانه سوختگیری و بروز اختلال در جایگاه های سوخت عرضه سوخت با کارت سوخت برای مدتی کوتاه متوقف گردید. در این مقطع از زمان با اقدامات انجام شده از جانب دست اندرکاران این بحران مدیریت شد.
به این ترتیب بعد از وقوع این حادثه فورا گروههای متخصص به جایگاه های عرضه سوخت مستقر در تهران اعزام شدند همینطور با هماهنگی به عمل آمده، به تمامی مناطق ۱۲ گانه کشور هم ابلاغ گردید تا گروههای خویش را به جایگاه های عرضه سوخت بسیج کنند.
این گروه ها در دو بخش عملیات فنی پیکربندی دستگاه ها و نصب و راه اندازی آنها در جایگاه های سوخت به صورت شبانه روزی و با برنامه ریزی و مدیریت منظم را در کنار متخصصان شرکت ملی پخش و مدیریت شرکت ملی پالایش و پخش به انجام رساندند تا بدین ترتیب با خدمت فنی و عملیاتی وضعیت جایگاه های سوخت و سامانه مربوطه در جهت خدمات رسانی بهینه به عموم هموطنان به وضعیت عادی بازگردد.
تأمین سوخت زمستانه نیروگاه ها
با توجه به اهمیت مبحث سوخت رسانی بخصوص در نیمه دوم سال و ورود فصل سرما برای عرضه خدمات در صنعت برق و پیشگیری از وقفه در این مهم، طی ۹ ماهه سالجاری حدود ۲ میلیارد و ۵۱۷ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه های متصل به شبکه خطوط لوله ارسال شده است.
تسریع در اجرای طرح اتصال نیروگاه ها به شبکه خطوط لوله
اتصال نیروگاه های کشور به شبکه خطوط لوله همچون طرح های مهمی است که در پیشگیری از قاچاق سوخت، کاهش خطرهای جاده ای، حفظ محیط زیست و افزایش ایمنی، استمرار فرایند انتقال و کاهش هزینه تمام شده انتقال فرآورده به یک پنجم آن هم نسبت به حمل و نقل جاده ای تاثیر بسزایی خواهد داشت.
در حال حاضر ۱۱ نیروگاه شامل سروچادرملو، تابان، خرم آباد، سمنگان، شریعتی، کاشان، نیروگاه شهید بشتی لوشان، ایسین، هنگام، در لیست اتصال به شبکه خطوط لوله قرار گرفته اند. دراین میان نیروگاه نکا که سال قبل عملیاتی شد و نیروگاه علی آباد گلستان درحال اجرا و عملیاتی شدن می باشد.
پایش مسیر خطوط با ریزپرنده ها
با توجه به اهمیت حراست از تأسیسات انتقال نفت، بکارگیری ریزپرنده ها در دستور کار قرار گرفته است، امسال جلسات گوناگونی با هدف آشنایی با توانمندی شرکتهای فعال در حوزه پهپادی بمنظور پایش خطوط لوله انتقال نفت بوسیله پهپاد برگزار شده است. همینطور با عنایت به اعلام آمادگی یکی از شرکت ها درمورد انجام تست میدانی در طول یکی از مسیر خطوط لوله، پیگیری لازم در دست اقدام است.
امضای قرارداد ساخت بار اول با یک شرکت دانش بنیان
این درحالی است که فناوری پیگرانی هوشمند خطوط لوله در کشور با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان و با انحصارشکنی از شرکتهای خارجی در اولویت های این شرکت قرار گرفته است.
به این منظور در آذرماه سالجاری قرارداد ساخت بار اول روتور GGT توربین Sulzer S۷ بین شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و یک شرکت دانش بنیان به امضا رسید.
ارتقا اعتبارات طرح های توسعه ای و نگهداشت صنعت انتقال نفت
همچنین نظر به اهمیت توسعه و اجرای طرح های کلان در صنعت انتقال نفت، با اقدامات و پیگیری های صورت گرفته تأمین اعتبارات طرح های صنعت انتقال نفت به ۲۰ هزار میلیارد تومان ارتقا یافته است.
بنابراین با دریافت مجوز از شورای اقتصاد و مکاتبات صورت گرفته از جانب مقام عالی وزارت نفت با سازمان برنامه بودجه سقف اعتبارات طرح ها ی صنعت انتقال به ۲۰ هزار میلیارد تومان رسید.
افزایش پهنای باند در صنعت انتقال نفت
همچنین با برنامه ریزی های صورت گرفته بیشتر از ۹۰ درصدی ارتباطات این شرکت از راه شبکه فیبرنوری در آینده نزدیک مجهز به زیرساخت و شبکه فیبر نوری خواهند شد. هم اکنون از ۱۲ منطقه این شرکت، پیشتر ۴ منطقه تهران، مرکزی، لرستان و خوزستان تجهیز کامل شده اند. دو منطقه اصفهان و جنوبشرق هم طی ماه گذشته به شبکه فیبرنوری سراسری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران متصل شده اند.
بر اساس این گزارش اتصال فیبرنوری مناطق خلیج فارس و شمال هم درحال اجرا بوده و در آینده نزدیک عملیاتی خواهند شد.


1402/11/16
13:33:46
5.0 / 5
304
تگهای خبر: آینده , اقتصاد , تخصص , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
ایزو وب
ISO Web