در یك پژوهش بررسی شد

مشکل باقی ماندن آنتی بیوتیک در گوشت پرندگان چقدر جدی است؟

مشکل باقی ماندن آنتی بیوتیک در گوشت پرندگان چقدر جدی است؟

به گزارش ایزو وب پژوهشگران با انجام یک مطالعه عنوان کردند که شیوع باقی مانده آنتی بیوتیک در گوشت طیور در ایران بالا است و بیشترین میزان آنتی بیوتیک در کبد و کم ترین میزان آن در عضله ران شناسایی شده است.



به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، در جهان احتیاج به گوشت طیور توسط مصرف کنندگان در حال افزایش می باشد و همین مبحث سبب شده که صنعت طیور، دومین صنعت اصلی ایران باشد. در این صنعت برای بهبود تولید طیور و پیشگیری از بیماری ها، در جیره غذایی پرندگان از مکمل های خوراکی مانند مواد ضدمیکروبی استفاده می شود. آنتی بیوتیک ها هم از مواد ضد میکروبی هستند که انواع مختلفی دارند و به صورت گسترده برای جلوگیری از بیماری ها، درمان، محرک رشد و افزایش وزن و بهره وری دام و طیور استفاده می شوند.

در کشورهای مختلف بخصوص کشورهای درحال توسعه که قوانین به شکل جدی مورد توجه قرار نمی گیرند، استفاده از داروها مانند آنتی بیوتیک ها امکان دارد توسط افراد غیر متخصص تجویز شود. استفاده بیش از اندازه و اضافی از آنتی بیوتیک ها به صورت غیرعلمی، امکان دارد سبب ایجاد باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک شده و سبب کاهش کارایی این داروها شود. همینطور استفاده بیش از اندازه از آنتی بیوتیک های دامپزشکی، بدون در نظر گرفتن دوره دفع دارو و یا عوارض جانبی آنها، امکان دارد منجر به باقی ماندن داروها در محصولات طیور شده و سلامت مصرف کنندگان را تهدید کند.

برای کنترل باقی مانده های دارویی در غذاها، سازمان های بین المللی مانند سازمان جهانی بهداشت، اداره دامپزشکی اتحادیه اروپا، سازمان خواربار و کشاورزی (فائو) و سازمان غذا و دارو، محدودیت هایی بوجود آورده اند و استانداردهای ملی به نام «مرز بیشینه باقی مانده» یا MRL در کشورهای مختلف تعریف شده است. این استانداردها در کشورهای مختلف متفاوت می باشد و همین مبحث سبب ایجاد اختلاف در تجارت و صادرات مواد غذایی می شود. با این حال، در ایران هیچ مقرراتی برای این شاخص در محصولات حیوانی رعایت نشده است.

روش های آزمایشگاهی مختلفی برای تعیین میزان باقی مانده آنتی بیوتیک در غذاها، توسعه یافته است و میزان آنتی بیوتیک ها در گوشت و محصولات حیوانی به دقت اندازه گیری می شوند.

با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشگران با انجام یک مطالعه فراتحلیل، شیوع باقی مانده آنتی بیوتیک در گوشت طیور را در ایران بررسی کردند و مقالات در ارتباط با انواع آنتی بیوتیک و میزان قابل تشخیص آنها را در گوشت و اندام های مختلف طیور مورد تحلیل قرار دادند.

برای انجام این تحقیق، مقالات انتشار یافته در سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۲۱ درباره این موضوع، از پایگاه های داخلی و بین المللی استخراج شد و در نهایت ۱۷ مقاله که دارای معیارهای لازم بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.

در این مقالات باقی مانده آنتی بیوتیکی طیور، در شهرهای تهران، اصفهان، اهواز، شیراز، مشهد، کرمان، سنندج، مازندران و ارومیه، مطالعه شده بود و نمونه های بررسی شده، از عضله، کبد، کلیه و ران طیور برداشته شده بود.

بر اساس نتایج این مطالعه؛ بیشترین میزان باقی مانده آنتی بیوتیکی در کبد و پایین ترین میزان باقی مانده آنتی بیوتیکی در عضله ران بوده است. رایج ترین داروهای شناسایی شده، آنتی بیوتیک های انروفلوکساسین، کلرامفنیکل، اکسی تتراسایکلین، فلوروکینولون و تتراسایکلین بودند.

یافته های این تحقیق از آن حکایت می کند که شیوع باقی مانده آنتی بیوتیک در گوشت طیور در ایران بالا است، ولی این میزان برای مصرف کنندگان مشکلی ایجاد نمی نماید. اجرای استراتژی های نظارتی دقیق از جانب دولت در نظارت بر آنتی بیوتیک ها به شدت سفارش می شود.

پژوهشگران این مطالعه اجرای استراتژی های نظارتی دقیق از جانب دولت در نظارت بر آنتی بیوتیک ها بخصوص درست پیش از کشتار طیور را سفارش می کنند. همینطور سفارش می کنند که جگر طیور از غذاهای ایرانی حذف شود و کشاورزان باید در مورد بقایای آنتی بیوتیکی و دوره حذف این داروها آموزش ببینند.

در انجام این تحقیق مجید محمدزاده، عنایت اله بریزی و مرتضی زارع؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز، مریم منتصری و سعید حسین زاده از دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، مجید مجلسی از گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، زهرا درخشان از مرکز تحقیقات علوم بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به همراه MargheritaFerrante و Gea OliveriConti؛ پژوهشگران آزمایشگاه های بهداشت محیط و مواد غذایی دانشگاه کاتانیای ایتالیا با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه شهریورماه سالجاری به صورت مقاله علمی با عنوان «بقایای آنتی بیوتیک در بافت طیور در ایران: مروری سیستماتیک و متاآنالیز» در نشریه Environmental Research انتشار یافته است.




1400/11/23
12:26:00
5.0 / 5
790
تگهای خبر: آزمایشگاه , آموزش , استاندارد , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
ایزو وب
ISO Web