منطقه آزادی با ۷۰ سال نگرانی

منطقه آزادی با ۷۰ سال نگرانی

به گزارش ایزو وب بوشهر برخی آنرا به سفر حسن روحانی در سال ۱۳۹۳ نسبت می دهند و برخی دیگر آنرا برنامه محمود احمدی نژاد در دولت نهم می دانند. استاندار بوشهر اما، اعتقاد دارد جرقه آنرا دکتر مصدق زده است. بنیان ˮمنطقه آزاد بوشهرˮ را هرکه بنا نهاده باشد برای مردم این شهر مهم نیست، چون که نگرانی های آن در این ۷۰ سال همیشه بیشتر از امیدهایش بوده است...


به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، هفته گذشته مجمع تشخیص مصلحت نظام مهر تاییدش را بر صدور مجوز ۷ منطقه آزاد زد. یکی از این ۷ منطقه شهر بوشهر، مرکز استان بوشهر است که بالاخره پس از شش سال رفت و برگشت بین راهروهای مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام، رنگ و بوی رسمیت به خود گرفت.
بندر بوشهر که از زمان پیدایشش در عصر عیلام میانه تا اوج شکوهش در عصر قاجار همواره یکی از قطب های تجاری کشور محسوب می شده، مردمانی آشنا با ادبیات بازرگانی دارد. از داد و ستدهای منطقه ای با کشورهای حاشیه خلیج فارس تا مراودات اقتصادی عظیم با کشورهای شرق آفریقا و جنوب شرق آسیا، بخشی از هویت تجاری این بندر است.
این پیشینه تاریخی-فرهنگی در کنار سوابق نه چندان درخشان مناطق آزاد تجاری در کشور، باعث ایجاد فضایی پر از واهمه و نگرانی برای بندرنشینان شده است. مناطق آزادی که در نقاط مختلف کشور، خدمت زیادی به رونق تولید و افزایش صادرات نکرده اند و صرفا درگاهی برای ورود اجناس درجه چندم خارجی بوده اند.
مطالبه مردمی یا واهمه عمومی؟
استاندار بوشهر اعتقاد دارد که «این منطقه آزاد تبدیل به بارانداز کالای وارداتی نخواهد شد و می تواند به کانون تولید، صادرات و اشتغال تبدیل گردد.»
عبدالکریم گراوند در جلسه برنامه ریزی و توسعه استان بوشهر گفته است: «زیرساخت های لازم برای بندر آزاد بوشهر فراهم است و تمام فعالیت این بندر در راه تولید، فرآوری، صادرات، ایجاد ارزش افزوده و اشتغال است فعالیت خواهد نمود.»
وی ضمن اشاره به سوابق ۷۰ ساله در زمینه مطالبه ایجاد منطقه آزاد تجاری بوشهر اظهار نمود: «با احترام به همه ی نقدها و نظرها، تبدیل شدن بوشهر به منطقه آزاد مطالبه ۷۰ ساله اهالی این استان است و باید با بررسی صدمه های سایر مناطق آزاد تجاری در کشور، از بروز آنها در بوشهر جلوگیری کرد.»

اظهارات مقام ارشد دولت در استان بوشهر در حالی است که خبر تصویب منطقه آزاد بوشهر در مجمع تشخیص مصلحت نظام، با بیشترین بی توجهی توسط بدنه جامعه و شاکله اصلی جمعیتی استان قرار گرفته است.
چگالی عمده اخبار و گزارشات رسانه های استان بوشهر در مورد منطقه آزاد تجاری، حاکی از ابهامات و نگرانی بسیار زیاد مردم این استان و تلاش رسانه ها در یافتن پاسخ برای سوالات پرشمار مخاطبین خود است. از طرفی با رصد فضای مجازی که تریبون اصلی اظهار نظر عامه مردم است، نگرش های منفی عیان تر خواهد شد.
بهارستان نشینان مخالف
نمایندگان استان بوشهر در مجلس شورای اسلامی اما موضع متفاوتی نسبت به مقامات دولتی دارند. نخستین واکنش به این مورد را ابراهیم رضایی، نماینده دشتستان نشان داد. وی در اظهاراتی صریح مناطق آزاد تجاری در کشور را فاقد نتایجی موفق و زمینه ساز فساد و رانت خواری دانست.
این نماینده اصولگرا اظهار داشت: «تنها افرادی محدود و ثروتمند از مزایای این منطقه آزاد بهره مند خواهند شد و منافع آن به جمعیتی کمتر از ۱ درصد خواهد رسید.»
توسعه اشتغال در منطقه آزاد فریبی بیش نیست
ابراهیم رضایی تصریح کرد: «توسعه اشتغال در منطقه آزاد فریبی بیش نیست و به ازای ایجاد هر شغل، ۱۰ شغل از بین خواهد رفت.»
نماینده دشتستان در مجلس شورای اسلامی از سابقه مخالفت خود با این طرح هم اظهار داشت: «در سفر دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به بوشهر، مضرات تصویب این طرح را تشریح کردیم اما بدون توجه به نظر مردم و با فشار یا هزینه بعضی از افراد، شاهد تصویب آن هستیم.»
گرانی و رانت از نتایج آتی منطقه آزاد
نماینده بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی هم گرانی و رانت را نتایج آتی منطقه آزاد، بدون اصلاح قوانین موجود دانست.
عبدالکریم جمیری وجود نداشتن زیرساخت ها را دلیل اصلی عدم توفیق منطقه آزاد بوشهر نامید و اظهار داشت: «فراهم بودن زیرساخت هایی مثل راه آهن، راه های مواصلاتی استاندارد، بندر و پسکرانه مناسب و امکان تخلیه کشتی های بیشتر از ۵۰هزار تُنی، از ملزومات منطقه آزاد است و نبود آنها، این منطقه را به محملی برای رانت خواری و واردات کالاهای غیرضروری تبدیل خواهد نمود.»
رئیس مجمع نمایندگان استان بوشهر خاطرنشان کرد: «با شرایط کنونی چیزی گرانی و خسارت برای مردم بوشهر به همراه نخواهد داشت و منجر به افزایش تورم در حوزه مسکن، زمین و مواد غذایی خواهد شد.»

اگرچه جمیری، تصویب منطقه آزاد بوشهر را حاصل "اصرار" مجلس قبل و تلاش نمایندگان سابق برای ارجاع آن به مجمع تشخیص مصلحت نظام می داند و در موضع یکی از منتقدان منطقه آزاد است، اما اظهارات این نماینده که در مجلس نهم هم ردای وکالت بوشهر را بر تن داشته، نشان دهنده تمایل وی به تصویب این مورد است.
جمیری در مصاحبه سال ۱۳۹۳ خود با خبرگزاری ایرنا، منطقه آزاد تجاری بوشهر را یک فرصت برای شکوفایی اقتصاد کشور و مطالبه دیرینه مردم بوشهر عنوان کرده و با اطمینان از تصویب این منطقه توسط مجلس نهم اطلاع داده بود.
گرانی ملک، از جو تا دیوار!
بوشهر، یک شبه جزیره محصور با خلیج فارس است. قرار گیری دو پایگاه نظامی نیروی دریایی و هوایی ارتش در کمربند میانی این شهر از یک سو و کیلومترها فنس دیگر نهادهای نظامی و انتظامی و تاسیسات هسته ای از طرفی، بندر بوشهر را با فقر زمین مواجه کرده است.
گرانی مسکن در بوشهر مساله ی تازه ای نیست، اما در چند سال قبل و با هر مصاحبه نماینده سابق بوشهر در مجلس شورای اسلامی در خصوص تصویب منطقه آزاد، شاهد جهشی چشمگیر در قیمت ملک در این شهر بوده ایم.
محدودیت های جغرافیایی بوشهر در توسعه بافت شهری سبب شده تا امروز، تقریباً همه ی زمینهای قابل استحصال در این شهر تبدیل به خانه شوند و رشد عرضی شهر که سال هاست متوقف شده، تبدیل به رشد در ارتفاع ساختمان ها شود.
سوء استفاده ی دلالان مسکن
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان بوشهر اعتقاد دارد سو استفاده ی دلال ها در حوزه ی مسکن می تواند تهدیدی برای منطقه آزاد بوشهر تلقی شود. علی درویشی اظهار کرده: «ایجاد تنش در بازار مسکن توسط عده ای دلال و با بهانه ی کمبود زمین در شهر بوشهر یکی از تهدیدات احتمالی این منطقه آزاد است.»
وی اضافه کرد: «این در حالی است که جانمایی منطقه آزاد تجاری بوشهر در خارج از محدوده شهر بوشهر است و علاوه بر آن، دو هزار و ۲۰۰ هکتار از محدوده پیشنهادی هم به راه اندازی منازل مسکونی، واحدهای اداری، فضاهای فرهنگی و اجتماعی اختصاص داده شده و این مورد سبب انتقال مردم از محل سکونت فعلی خود در شهر بوشهر به منطقه آزاد خواهد شد.»
افزایش دو برابری قیمت زمین و ملک
رییس اتحادیه مشاوران املاک و نمایشگاه های خودرو بوشهر هم در گفتگویی اظهار نمود: «گرانی ملک در ایام اخیر ناشی از جوزدگی و توهم است و منطقه آزاد سبب گرانی ملک در بوشهر نخواهد شد.»
احسان آستانه گفته است: «تصویب منطقه آزاد تجاری بر شرایط عمومی شهر بی تأثیر نخواهد بود اما با محدودیت های ویژه صنعتی و لغو امتیاز کالاهای چمدانی، مالکان و سازندگان نباید گرفتار توهم برای گرانی چند برابری شوند.»
با این تفاسیر، بررسی میدانی مشاورین املاک شهر بوشهر و سایت های آگهی فروش نشان دهنده افزایش دو برابری قیمت زمین و ملک بخصوص در نقاط مجاور محدوده پیشنهادی منطقه آزاد بوشهر است.
انباشت نگرانی مردم بوشهر نسبت به آینده
ترکش های این گرانی حتی به شهرهای سرریز جمعیت بوشهر مثل عالیشهر و روستاهای اطراف آن و همینطور روستاهای حاشیه مرز منطقه آزاد هم برخورد کرده و فروشندگان زمین و خانه، حاضر به عدول از قیمت های پیشنهادی خود نیستند.
اگرچه تا استقرار و فعال سازی منطقه آزاد تجاری بوشهر، راه درازی در پیش است، اما انباشت نگرانی مردم بوشهر نسبت به آینده در این مدت بیشتر خواهد شد و بدون شک این مورد در آستانه انتخابات به صلاح کشور نخواهد بود. با این وجود کارگران، کارمندان، نظامیان و به صورت عام قشر حقوق بگیر بوشهر چشم به راه تصمیمات آینده کارگزارن دولت و ناظرین بر عملکرد آنها خواهد بود تا شاید "منطقه آزاد تجاری بوشهر" بعنوان نخستین در نوع خود، سبب سهیم شدن عموم مردم در منافع اقتصادی یک منطقه آزاد گردد.
گزارش از «حسین فیروزه»؛ خبرنگار ایسنا




منبع:

1400/02/20
23:33:15
5.0 / 5
1051
تگهای خبر: آینده , استاندارد , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
ایزو وب
ISO Web