ركود در پایتخت گچ

گچ و روزگاری كه سپید نیست

گچ و روزگاری كه سپید نیست

به گزارش ایزو وب اشاره: اگر به سمنان سفر كرده باشید، همین كه پای در جاده های كویری اش بگذارید، در نخستین نگاه، متوجه جایگاه بی بدیل گچ در این استان خواهید شد چرا كه آنچه بیشتر از همه در این دیار به چشم می آید، معادن گچ اند كه دود و گرد غلیظ سفیدی آنها را به آسمان آبی كویر متصل می كند.


به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا- غنای این ماده معدنی، گچ را به یكی از محصولات استراتژیك در ششمین استان پهناور كشور تبدیل نموده است. با این همه چند سالی است كه صنعت گچ در این استان حال و روز خوشی ندارد.
جدای از تحریم های ظالمانه كه احیانا این بخش را هم به صورت مستقیم و غیرمستقیم بی نصیب نگذاشته؛ ركود حاكم بر صنعت ساخت وساز بر میزان تولید و صادران معادن گچ استان سمنان تاثیر مستقیم گذاشته و درحال حاضر این معادن با نیمی از ظرفیت خود كار می كنند.
یك زن فعال اقتصادی در حوزه گچ از این ماده معدنی بعنوان یكی از مهمترین موادمعدنی استان سمنان نام برد و اظهار داشت: صنعت گچ در بزرگترین تولیدكننده گچ ایران در بی رمقی به سر می برد.
پروین مومن آبادی در گفت و گو با ایسنا-اظهار كرد: شرایط دشوار اقتصادی، مشكلات گریبان گیر تولید، ركود در بازار مسكن و ساخت و ساز، كمبود سرمایه درگردش و نبود نقدینگی، نبود بازار و... از اصلی ترین دلیلهای ركود در تولید گچ استان سمنان است.
رئیس كانون زنان سوداگر استان سمنان از افزایش هزینه های تولید و صادرات كالاهای تولیدی بعنوان یك مشكل نام برد و اشاره كرد: جدا از فعالان تولید، افزایش هزینه های حمل و نقل جاده ای، سه برابر شدن هزینه حمل با كشتی در یك بازه زمانی كوتاه مدت و.... فروشندگان و تجار گچ را نیز با مشكل جدی روبرو كرده است.
وی با اشاره به اهمیت گچ در این استان اضافه كرد: معادن این استان بعنوان بزرگترین تولیدكننده و ذخیره گاه گچ ایران نیازمند حمایت بیشتری هستند.
مومن آبادی از وجود بیشتر از ۵۰ كارخانه گچ فعال در سمنان آگاهی داد و اشاره كرد: این معادن هم اكنون تنها با ۵۰ درصد ظرفیت خود كار می كنند.
وی با اشاره به دلیلهای این كاهش تولید از بازگشت ركود به بازار مسكن بعنوان یكی از اصلی ترین دلیلهای كاهش تولید در گچ استان یاد كرد و اظهار داشت: از جانب دیگر كمبود نقدینگی و سرمایه درگردش سبب شده كه معادن گچ استان نتوانند از همه ظرفیت های موجود استفاده كنند.
این فعال اقتصادی با انتقاد از رویه حاكم بر بانك ها اظهار نمود: شیوه های اعطای تسهیلات و ستاندن وثایق سبب شده كه خیلی از معادن گچ استان نتوانند از تسهیلات بانكی برای سرمایه درگردش خود بهره بگیرند.

وی سود بالای بانكی را دیگر مشكل و مانع پیش پای فعالان اقتصادی در كشور ارزیابی و بیان كرد: سود بالا و بهره بانكی غیرمنطقی و سخت گیری های جدی در پذیرش ضمانت و... سبب شده كه فعالان این بخش امیدی به حل مشكلات این صنعت مهم نداشته باشند.
مومن آبادی از آنچه طولانی شدن بازگشت سرمایه به تجار و تولیدكنندگان گچ می خواند بعنوان دیگر مشكل جدی فعالان این بخش نام برد و افزود: گاهی بازگشت فروش گچ ماه ها و حتی چند سال به دراز می انجامد و این در شرایطی است كه دستگاه های خدمات رسان دولتی همچون گاز، آب، برق، امور مالیاتی و... طلب خودرا بروز طلب می كنند.
رئیس كانون زنان سوداگر استان سمنان از گچ سمنان بعنوان یك كالای مرغوب نام برد و اظهار داشت: تعدد معادن گچ یكی از مزیت های مهم استان سمنان است و انتظار می رود توجه بیشتری به این حوزه و فعالان آن شود.
ایران پس از چین دومین تولیدكننده بزرگ گچ در دنیا است و استان سمنان كه بیشترین ذخائر معدنی گچ در ایران را دارد از استان های مهم در تولید و عرضه گچ در كشور و منطقه است. در اهمین این ماده معدنی در استان همین بس كه سمنان به تنهایی ۶درصد گچ دنیا را تولید می كند.
عضو كانون هماهنگی دانش و صنعت گچ و نمك كشور و عامل توسعه خوشه صنعتی گچ سمنان معتقد می باشد كه استان سمنان به صورت عام و شهرستان سمنان و سرخه به شكل خاص جایگاه نخست معادن و ذخایر گچ در كشور است.
داوود مداح در گفت و گو با ایسنا، اضافه كرد: وجود بالغ بر ده ها كارخانه تولید گچ ساختمانی، استان سمنان را به پایگاه و جایگاه اصلی تولید و فراوری گچ در كشور تبدیل نموده و این استان هم در زمینه معدن و هم در زمینه فرآوری گچ رتبه اول كشور را دارد.
وی با اشاره به اینكه بالغ بر ۵۰ معدن فعال گچ در محدوده سمنان وجود دارد اشاره كرد: شهر سمنان به تنهایی ۶ درصد گچ دنیا و ۸۰ درصد گچ كشور را تأمین می كند و بدین جهت گچ مهمترین ماده معدنی در این استان پهناور است.

عضو كانون هماهنگی دانش و صنعت گچ و نمك كشور همین طور در پاسخ به پرسشی درباره افق های پیش روی این صنعت در استان اظهار نمود: اگر نگاه به صنعت گچ فقط تبدیل سنگ گچ به پودر گچ و كاربرد آن در ساختمان باشد جزء تثبیت وضع موجود حرفی برای گفتن نخواهیم داشت و پس برای ارتقاء جایگاه صنعت گچ باید به فرآورده های نوین روی بیاوریم. اگر قرار باشد جایگاه صنعت گچ استان همچنان ارتقاء یابد و درآمدزایی در این عرصه افزایش یابد لزومأ باید به سمت فرآورده های نوین حركت نماییم.
این عضو میز كالایی گچ كشور، ارتقاء فناوری موجود به فناوری نوین و همین طور تولید فرآورده های نوین گچی را دو راهكار برای ارتقاء جایگاه صنعت گچ عنوان نمود و اضافه كرد: لزومأ در افق طولانی مدت باید به تولید فرآورده های نوین گچی نظیر پنل گچی، دیوار گچی، دیوار گچی ضد آتش، دیوار گچی ضد آب، فیبر نوری گچی، نانو گچ و... پرداخت.
مداح با اشاره به اینكه صنعت گچ چندین هزار شغل در این استان به وجود آورده ادامه داد عمده گچ تولیدی این استان به دیگر استان ها صادر می شود. ضمن اینكه با عنایت به اینكه ۶ درصد گچ جهان در سمنان تولید می شود هرساله قسمتی از گچ تولیدی استان با صدور به بازارهای جهانی برای كشور ارزآوری خوبی دارد.
به هر روی روزگار صنعتی كه با ۵۰ درصد ظرفیت اسمی خود كار می كند؛ اگر نگوییم "سیاه" كه "خاكستری" است و یا لااقل "سپید" نیست چونكه مشكلات بسیاری در سال رونق تولید، گریبان گیر فعالان این بخش در استان است.
گزارش از: هوشنگ حبیبی-ایسنا




منبع:

1398/07/22
12:58:46
5.0 / 5
1744
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , بانك , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
ایزو وب
ISO Web