۸۰۰ هزار تن محصول در سردخانه ماند

قطب سیب ایران چشم انتظار رفع موانع صادراتی

قطب سیب ایران چشم انتظار رفع موانع صادراتی

به گزارش ایزو وب مشکلات ارزی، بالا بودن هزینه های تولید در مقابل قیمت ناچیز در بازار به همراه مشکلات اقتصادی کشور سبب شده است که ۸۰۰ هزار تن سیب با کیفیت آذربایجان غربی چشم انتظار رفع موانع صادراتی باشد.



خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها- سکینه اسمی: آذربایجان غربی سال جاری با تولید ۱.۲ میلیون تن سیب علاوه بر رکوردشکنی تولید در مقایسه با ۱۰ سال قبل ازنظر کیفیت محصول تولیدی هم رتبه برتر کشوری را به خود اختصاص داده؛ اما باوجود تلاشهای یک ساله باغداران تأمین بازار بعد از تولید و صادرات همچنان از چالش های اساسی این بخش است.
همه ساله سورت، بسته بندی و نبود کامیون های یخچال دار از موانع بزرگ برای عرضه و فروش سیب در بازارهای جهانی و حتی بازار سنتی سیب ایران یعنی عراق تبدیل گشته بود اما سال جاری به رغم حل بخشی از این مشکلات به علت پیمان سپاری ارزی و افزایش قیمت تمام شده سیب در مقایسه با نرخ سیب در بازار بازهم قطب سیب ایران با دغدغه صادرات مهم ترین محصول استراتژیک خود در بخش کشاورزی مواجه می باشد.
هرسال از آذرماه صادرات سیب به کشورهای خارجی به خصوص عراق و کشورهای اوراسیا در استان از سر گرفته می شود اما سال جاری باوجوداینکه آذرماه به نیمه رسیده است هنوز حرکتی در بخش صادرات ۸۰۰ هزار تن سیب باکیفیت تولیدی استان مشاهده نمی گردد.

معیشت ۶۰ هزار خانوار آذربایجان غربی در گرو حل موانع صادراتی
به اعتقاد کارشناسان بخش کشاورزی و اقتصادی استان ادامه این روند و عدم رفع موانع صادراتی باعث بروز فاجعه فاسدشدن سیب در سردخانه های استان خواهد شد که از دست رفتن دسترنج بخش زیادی از باغداران استان را به دنبال خواهد داشت.
آذربایجان غربی با تولید سالانه بیشتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن سیب، قطب نخست این محصول در کشور به حساب می آید اما به علت نبود برنامه ریزی مناسب و منسجم سالانه در بخش تولید، عرضه در بازارهای داخلی و خارجی به جای اینکه این مورد نقطه قوت اقتصادی باشد، به مشکل تبدیل گشته است.
نبود برنامه مشخص و الگوی مناسب کشت، ضعف بسته بندی مناسب محصول، منطقی نبودن قیمت ها با عنایت به هزینه تولید، گران بودن هزینه های حمل و نقل به همراه خودداری باغداران از فروش بموقع سیب های تولیدی، دست به دست هم داده تا مشکل بازار سیب آشفته تر از سالهای قبل باشد.
امرارمعاش بیشتر از ۶۰ هزار خانوار روستایی و شهری در استان به صنعت سیب درختی وابسته است، ۱۰ هزار نفر هم به صورت غیرمستقیم بعد از تولید در امر برداشت، بسته بندی فروش، صادرات و سایر بخش های در رابطه با این محصول فعالیت می نمایند.
به گفته مسؤلان استان هیچ محدودیتی برای صادرات سیب وجود ندارد اما صادرکنندگان پیمان سپاری ارزی را عامل کاهش ۵۰ درصدی صادرات سیب عنوان می کنند، هرچند مشکلات صادرات سیب و موانع پیش روی آن و مبحث پیمان ارزی یک مساله کشوری است و تنها مختص آذربایجان غربی نیست اما با عنایت به سهم بزرگ این استان در تولید سیب، هرگونه مانع تراشی برای صادرات آن بیشترین زیان ها را به باغداران این استان وارد می نماید.

موانع صادراتی سیب هر چه سریع تر برداشته شود / پیمان‬ سپاری ارزی مهمترین مانع
جانشین رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در امور بازرگانی و مدیر توسعه بازرگانی در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار داشت: سال جاری سیب آذربایجان غربی نسبت به هفت تا هشت سال گذشته ازنظر میزان تولید و کیفیت حرف اول را در کشور می زند و الان ازنظر اداری مشکلی برای صادرات این محصول وجود ندارد.
بیش از ۵۰۰ هزار تن از ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار تن سیب ذخیره شده در سردخانه های استان از کیفیت بالای صادراتی برخوردار می باشد احمد دهقان با اشاره به اینکه سال جاری سیب های تولیدی استان با کیفیت خیلی خوب و بر مبنای نیاز بازارهای جهانی سورت و بسته بندی شده است، اضافه کرد: آذربایجان غربی سهم ۵۰ تا ۶۰ درصدی در ذخیره و انبار سیب های صادراتی کشور دارد سال جاری هم بیشتر از ۵۰۰ هزار تن از ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار تن سیب ذخیره شده در سردخانه های استان از کیفیت بالای صادراتی برخوردار می باشد.
وی ضمن اشاره به اینکه اقدامات اداری با نهادهای ذی ربط برای حل موانع صادراتی سیب صورت گرفته است، اظهار داشت: هم اکنون یکی از موانع مهم پیش روی صادرات به خصوص صادرات سیب پیمان سپاری ارزی و برگشت ارز حاصل از صادرات به کشور است.
دهقان تصریح کرد: به علت تحریم ها و نبود بانک یا صرافی بین کشور ایران و کشورهای صادرکننده برای برگشت ارز حاصل از صادرات، صادرکنندگان با مشکل جدی مواجهند به صورتی که سال ۹۷ به علت مشکل پیمان سپاری ارزی هم اکنون کارت صادراتی ۷۰ تا ۸۰ نفر از صادرکنندگان استان تعلیق شده است.
فرصت اندک سه ماهه برای صادرات
مدیر امور بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه الان در بخش دیپلماسی برای صادرات با مشکل مواجه هستیم، اضافه کرد: مشتری سیب های ایران در سالهای اخیر کشورهای روسیه، عراق، افغانستان، پاکستان و هندوستان بودند که سال جاری هرکدام به دلایلی در بخش صادرات محدودیت هایی را اعمال کرده اند برای این مورد باید از راه روابط دیپلماتیک مبحث را حل و بررسی کرد که تابحال اقدام خاصی در این خصوص صورت نگرفته است.
دهقان با اشاره به اینکه هم اکنون با فرصت اندک سه ماهه برای صادرات سیب های انبارشده در سردخانه های استان مواجه هستیم، اظهار داشت: باید در این فرصت اندک با حل موانع صادراتی به همراه اعمال تشویق ها و هم جوازهای لازم صادرات سیب روان سازی شود چونکه در صورت بی توجهی در ماه های آتی با مشکل جدی مواجه می شویم.
وی تاکید کرد: بیشتر از ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار تن سیب درختی درجه ۱ و۲ در سردخانه های استان ذخیره سازی شده است که ضروریست تمهیدات لازم برای صادرات این محصول توسط مسؤلان اجرایی و دستگاههای ذی ربط صورت گیرد.
مدیر امور بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی افزود: مشکل تعهد سپاری ارزی صادرکنندگان سیب درختی باعث کاهش رغبت صادرکنندگان شده و برای حل مشکلات صادرات در اسرع وقت باید تمهیداتی اندیشیده شود.

کمتر از ۱۰ هزار تن سیب از آذربایجان غربی صادر شده است
مدیرعامل شرکت تعاونی باغداران ارومیه با اشاره به اینکه سال جاری هنوز حرکت و اقدام مشخصی در زمینهٔ صادرات سیب مشاهده نمی گردد، اظهار داشت: سال قبل ۵۷۰ هزار تن سیب تولیدی استان به خارج از کشور صادر شد و آذرماه سال قبل تا این موقع حداقل ۵۰ تا ۶۰ هزار تن سیب صادرشده بود اما سال جاری در آذرماه قرار داریم و کمتر از ۱۰ هزار تن سیب صادرشده است.
امیر مرادی با تاکید بر چاره اندیشی در مورد موانع صادراتی پیش روی سیب استان افزود: الان ۸۰۰ هزار تن سیب در سردخانه های استان با کیفیت بسیار بالا ذخیره سازی شده و اگر چاره اندیشی نشود در ابتدای سال آینده با فاجعه فاسدشدن سیب ها باید مواجه شویم.
وی پیمان سپاری ارزی، قیمت ناچیز سیب در بازار باوجود قیمت بسیار بالای تمام شده، هزینه بالای بسته بندی و عدم برنامه ریزی اصولی را مهم ترین مشکلات پیش روی سیب استان برشمرد و اضافه کرد: اگر روند صادرات مثل سال قبل و سالهای قبل باشد باز مثل همیشه سیب ها در سردخانه های استان فاسد می شوند اما اگر موانع صادراتی ازجمله پیمان ارزی حل شود هیچ مشکلی برای صادرات سیب نداریم.
وی افزود: با عنایت به این بازرگانان و صادرکنندگان مجبور هستند به خاطر قانون تعهدات ارزی، وجه حاصل را به حساب های بانکی خود انتقال دهند و این امر سبب افزایش تراکنش مالی حساب آنان می شود و اداره امور مالیاتی بدون توجه به این موضوع، جریمه های مالیاتی دریافت می کند.
مرادی درجه بندی سیب در گمرکات را یکی دیگر از عوامل کندی روند صادرات محصولات کشاورزی ازجمله سیب اعلام نمود و اظهار داشت: بسته بندی مناسب و استفاده از کامیون های یخچال دار یکی از این شاخصهای صادراتی است که در صورت رعایت نکردن آنها، محموله در گمرک با مشکلاتی مواجه می شود.
مدیرعامل شرکت تعاونی باغداران ارومیه ضمن اشاره به علاقه مندی کشورهای هند و پاکستان برای سیب ایران به خصوص سیب قرمز اضافه کرد: تشکیل میز سیب کشوری و زنجیره سیب در استان از گام های خوب برای حل مشکل بازار سیب است که امیدواریم بتوانیم این موارد را وارد فاز اجرایی نماییم.

وزارت امور خارجه از دیپلماسی فعال اقتصادی برخوردار نیست
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی هم اعتقاد دارد، وزارت امور خارجه دیپلماسی فعال اقتصادی ندارد تا بتواند سهمی از بازارهای کشورهای هم جوار همچون روسیه، عراق، ترکیه، اوراسیا و …را به دست آورد و از توانایی لازم برای تعامل با تجار این کشورها برای صادرات محصولات داخلی برخوردار نیست.
وزارت امور خارجه دیپلماسی فعال اقتصادی ندارد تا بتواند سهمی از بازارهای کشورهای هم جوار همچون روسیه، عراق، ترکیه، اوراسیا و …را به دست آورد سیدسلمان ذاکر با اشاره به اینکه اگر دیپلماسی اقتصادی ضعیف شود طبیعی است که نمی توانیم صادرات را پایدار نماییم، اضافه کرد: برخی مقررات خاص در گمرک و میزان تعرفه ها سبب شده است که نتوانیم محصولات خود شامل سیب و انگور را صادر نماییم.
وی با تاکید بر اینکه کشاورزی استان باید به سمت مدرنیته حرکت نماید، اظهار نمود: با عنایت به مشکل کم آبی و در جهت احیای کامل دریاچه ارومیه باید نوع کشت در استان از محصولات پر آب بر به کشت محصولات کم آب بر و اقتصادی تغییر کند.
ذاکر با تاکید بر ترویج و فرهنگ سازی در مورد روند صادرات بین باغداران اظهار داشت: باغداران ما تجربه ای در زمینهٔ بازاریابی و فروش ندارند و مبحث بسته بندی و سورتینگ هم که این امر را تحت تاثیر قرار می دهد مشکلی دوچندان است که باید جریمه آنرا باغداران بپردازند.
وی اظهار داشت: برخی صادرکنندگان استان هم دارای تخصص خاص در این حوزه نبوده و هر نوع میوه با هر کیفیتی را به هر طریقی به بازارهای خارجی ارسال می کنند و این امر سبب شده تا در سالهای اخیر بازارهای هدف برای سیب تحت تاثیر قرار بگیرند.
ایران، چهارمین تولیدکننده سیب جهان با سه میلیون و ۴۰۰ هزار تن تولید محصول است و آذربایجان غربی نخستین تولیدکننده سیب کشور با سالانه حدود یک میلیون تن سیب در ارقام مختلف است ولی سهم بسیار اندکی از بازارهای کشورهای همسایه در اختیار سیب تولیدی آذربایجان غربی است که نیازمند یک صدمه شناسی جدی و تدابیر مثمر ثمر برای حضور در بازارهای منطقه است.
هرچند تحریم های اقتصادی مانعی پیش روی صادرات محصولات کشاورزی است اما با اندکی تدبیر و برنامه ریزی ازجمله حل بروکراسی های گمرکی و اداری و هم بازاریابی مناسب می توان موانع پیش روی صادرات را به سادگی برداشت.


منبع:

1399/09/15
22:50:11
5.0 / 5
1226
تگهای خبر: آینده , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
ایزو وب
ISO Web