هشدارهای بخش خصوصی درباره سیاست های ارزی

مراقب باشیم بازار عراق را از دست ندهیم

مراقب باشیم بازار عراق را از دست ندهیم

به گزارش ایزو وب عراق در طول سال های گذشته بعنوان یكی از اصلی ترین مقاصد كالاهای ایرانی نام خویش را مطرح كرده ولی با وجود نقش مهم كالاهای ایران در عراق، فعالان بخش خصوصی از جدی شدن خبر از دست رفتن این بازار می گویند.


به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، بررسی آمارهای تجارت خارجی مشترک ایران با سایر کشورهای جهان، نشان میدهد که چین در طول این سال ها همیشه بعنوان اولین مقصد صادراتی و اولین مبدا وارداتی کالا به ایران فعالیت نموده و این روند حتی در دوران کرونا نیز حفظ شده است. در کنار چین، دومین کشوری که بیشترین واردات را از ایران دارد، عراق است. این همسایه غربی، به تنهایی در طول یک سال، بیش از ۲۰ درصد از کل حجم صادراتی ایران را به خود اختصاص می دهد و باتوجه به محدودیت های اقتصاد عراق در سال های گذشته، کالاهای ایرانی نقشی کلیدی در تامین نیازهای عراق دارند.
ایران در سال های اخیر، در حوزه های مختلف به عراق کالا صادر کرده که قسمتی از آن مانند صادرات برق از طرف دولت انجام می شود و بخش دیگر در حوزه صادرات کالایی در اختیار بخش خصوصی است. آمارها نشان میدهد که در بعضی سال ها، میزان صادرات ایران به عراق حتی از به مرز ۹ میلیارد دلار نیز رسیده که عددی قابل توجه است.
با این وجود بازار ایران در عراق، در سال های گذشته با مشکلات و نگرانی هایی روبه رو شده است. یکی از این نگرانی ها مربوط به پایین بودن ارزش افزوده کالاهایی است که از طرف ایران به عراق می رود. هرچند باتوجه به دوره طولانی جنگ های داخلی در عراق، اقتصاد این کشور بخش قابل توجهی از زیرساخت های اقتصادی خودرا از دست داده اما در سال های گذشته و با بهبود نسبی اوضاع، دولت این کشور، بخش زیادی از تمرکز خودرا به فعال کردن باردیگر این زیرساخت ها اختصاص داده و بدین جهت در سال های گذشته عراق واردات برخی از کالاها به کشورش را ممنوع کرده و بنظر می رسد در سال های آینده، لیست این کالاهای ممنوعه طولانی تر خواهد شد.
دومین نگرانی مهم ایران در این بازار، نحوه مدیریت بازگشت ارز است. اصلی ترین منبع درآمدی عراق از فروش نفت حاصل می شود و درآمد دلاری این کشور از محل نفت باتوجه به تحریم های آمریکا، به ایران نمی رسد. بدین جهت از سویی دولت برای بازگشت ارز حاصل از صادرات خود در سال های گذشته با مشکل روبه رو شده و از طرف دیگر، سیاست های ارزی بانک مرکزی نیز به عاملی برای دشوار شدن فعالیت در این بازار منجر گردیده است.
یحیی آل اسحاق – رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق – در گفت و گو با ایسنا می گوید: ظرفیت بازار عراق برای صادرکنندگان ایرانی بسیار گسترده است. باتوجه به همراهی دو ملت و نزدیکی فرهنگی، حتی در صورت ممنوع شدن صادرات کالاهای جدید نیز، با سرمایه گذاری مشترک و صادرات کالاهایی با ارزش افزوده بیشتر، می توان این بازار را حفظ کرد اما با این وجود برطرف نمودن دغدغه های صادرکنندگان نیز اهمیت فراوانی دارد.
او در ارتباط با مشکلاتی که در ارتباط با بازگشت ارز برای صادرکنندگان ایران به وجود آمده، نیز گفته: واقعیت این است که وضعیت بازار عراق و افغانستان مثل بازار سایر کشورها نیست. باید بانک مرکزی واقعیت های اقتصادی دو کشور را قبول کند؛ باید شیوه خاص این کشورها را به رسمیت بشناسد وگرنه این مختصر صادرات به کشور عراق و افغانستان هم به مشکل می خورد و بازار را به رقبا واگذار می نماییم. بانک مرکزی باید رویه خودرا مشخص نماید. بانک مرکزی به دنبال ارز است یا به دنبال پشتیبانی از صادرات؟ اگر مقوله صادرات کالای داخلی و رونق صادرات مطرح باشد پس باید همه شرایط را برای صادرات هموار کنند، اما اگر فقط و فقط توجه به ارز بازگشتی موردنظر است در این صورت باید شرایط طوری باشد که صادرکننده بتواند در مقابل کالای صادراتی، دلار، دینار و ریال برگرداند؛ صادرکننده باید بتواند تعهد قسمتی از صادرات خودرا با واردات کالا و مواد اولیه انجام دهد.




منبع:

1399/07/15
22:59:50
5.0 / 5
1138
تگهای خبر: آینده , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
ایزو وب
ISO Web