اردكانیان خبر داد:

افزایش ۴ برابری بارش ها در فروردین، سد سازی با جوسازی همراه نشود

افزایش ۴ برابری بارش ها در فروردین، سد سازی با جوسازی همراه نشود

به گزارش ایزو وب وزیر نیرو با اشاره به اینكه میزان بارش باران در فروردین امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۴ برابر شده است، اظهار داشت: از آغاز فروردین ۹۰ میلی متر باران باریده است.



به گزارش ایزو وب به نقل از مهر، رضا اردكانیان قبل از ظهر پنجشنبه در حاشیه بهره برداری از سد لاستیكی باغبانان شهرستان فومن با اشاره به اینكه با عنایت به برنامه های اجرایی در حوزه آب انتظار می رود در آینده نزدیك استان گیلان از نظر تأمین منابع آبی به شرایط مطلوب برسد، اظهار نمود: شیوه بهره برداری و مهندسی رودخانه و استفاده از منابع این استان می تواند الگوی مناسبی برای مناطق پر باران كشور باشد.
وی اضافه كرد: نمایندگان استان گیلان در مجلس شورای اسلامی هر زمان كه در حوزه آب و برق نیازمند حمایت بوده ایم بخصوص در فصل بودجه از این وزارتخانه حمایت كرده اند.
وزیر هم در ادامه با اشاره به میزان بارش ها در كشور، اظهار داشت: متوسط بارش ما در ۵۰ سال اخیر ۲۱۰ میلی متر معادل حدود ۳۴۰ میلیارد متر مكعب بوده كه بخش اعظمی از آن تبخیر و از دسترس خارج می شود.
افزایش ۱۷۵ درصدی میزان بارش ها در سال آبی گذشته
وی با اشاره به اینكه در سال آبی گذشته یعنی از مهر ۹۶ تا آخر شهریور ۹۷ میزان بارش ها در كشور ۱۲۰ میلی متر بوده كه این میزان تنها برای هفت ماهه امسال یعنی از مهر ۹۷ تا آخر فروردین امسال ۳۱۵ میلی متر است، خاطرنشان كرد: این میزان نشان دهنده افزایش ۱۷۵ درصدی بارش ها در كشور است.
اردكانیان افزود: تنها در فروردین ماه امسال در مقایسه با بارش ۲۲ میلی متری مدت مشابه پارسال حدود ۹۰ میلی متر یعنی بیشتر از ۴ برابر بارش داشته ایم.
وزیر نیرو با تاكید بر اینكه این میزان بارش ها نعمت الهی بوده و باید تلاش نماییم با استفاده از علم، تجربه، اولویت بندی های لازم و درك و فهم پدیده های طبیعی همانند سیلاب، خسارت ناشی از آنرا به حداقل برسانیم، اظهار نمود: بر مبنای آمار سازمان ملل متحد در بازه زمانی سال های ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۵ میلادی از مجموع آنچه كه بعنوان بلایایی طبیعی نامبرده شده حدود ۵۶ درصد جمعیت كره زمین در معرض خسارت ناشی از سیلاب بوده اند. ۴۳ درصد كل این حوادث مربوط به سیل است.
وی با اشاره به اینكه ۲۴۲ هزار نفر معادل ۴۰ درصد كل جانباختگان بلایای طبیعی بر اثر سیل جان خویش را از دست داده اند، اضافه كرد: این خسارت ها تنها به مناطق در حال توسعه یا كمتر توسعه یافته مربوط نبوده بلكه در كشورهای صنعتی و پیشرفت خسارات مادی ناشی از سیلاب بیشتر از سایر مناطق بوده است.
اردكانیان با اشاره به اینكه در همین ماه مارچ گذشته حدود ۳ میلیارد دلار در بعضی از مناطق آمریكا خسارت ناشی از سیل برآورد شده است، اظهار داشت: پارسال سیل در ژاپن حدود ۱۰ میلیارد دلار خسارت و ۲۳۸ نفر كشته و مفقود برجای گذاشت.
وزیر نیرو با اشاره به اینكه وقوع سیلاب به سه عامل شدت، طول مدت و گستردگی بارش ها بستگی دارد كه سیلاب اخیر در كشور هر سه عامل را داشته است، اظهار نمود: با عنایت به این شرایط میزان خسارت ها بالا است.
وی یاد آور شد: در استان خوزستان میلیاردها متر مكعب آب بیشتر از گنجایش همه مخازن خالی سدها سیلاب وارد این منطقه شد كه با مدیریت مناسب مجموعه جمهوری اسلامی خوشبختانه یك نفر هم تلفات جانی نداشتیم.
لزوم ارتقا و بهبود مدیریت حوادث
وی با تاكید بر اینكه مدیریت ما در حوزه حوادثی همانند سیلاب باید ارتقا یافته و بهبود یابد، بیان كرد: باید در فرصت مناسب به همه ابعاد این مورد رسیدگی شود. هم اكنون تنها باید بر امدادرسانی تمركز داشته باشیم.
اردكانیان با اشاره به تشكیل كمیته هیئت ویژه بررسی و تدوین گزارش ملی سیلاب های اخیر به دستور رئیس جمهور، خاطرنشان كرد: در این كمیته اساتید دانشگاه ها و متخصصان از همه دانشگاه های كشور در ۱۵ كارگروه عضو می شوند.
وی با ابزار امیدواری برای آغاز همكاری ها وزارت نیرو با این كمیته، اضافه كرد: انتظار می رود نتایج این كمیته برای مدیریت بهتر بارش ها و سیلاب ها استفاده گردد. باید آمادگی داشته باشیم تا سهم بركات این نعمت را افزایش و خسارت را كاهش دهیم.
وزیر نیرو با اشاره به اینكه در حدود سه هفته از وقوع سیلاب موفق شدیم با مجموعه مدیریت صنعت آب و برق ۳ هزار و ۸۰۰ روستا و شهری دارای مشكل تأمین آب آشامیدنی و ۲ هزار و ۳۵۰ روستا دارای مشكل قطعی برق را به وضعیت خدمات رسانی برگردانیم، افزود: این عملكرد غرور آمیز است. هم اكنون تنها حدود ۹ روستا به علت نداشتن معبر كماكان با مشكل مواجهند كه به طرق دیگر نیازهای آنها تأمین می شود.
وی به وضعیت استان گیلان بعنوان یكی از مهم ترین استان ها از نظر نقش و سهمی كه در تأمین امنیت غذایی كشور دارد هم اشاره نمود و اضافه كرد: با عنایت به این شرایط این استان نیازمند توجه و سرمایه گذاری در مبحث مدیریت منابع آب است.
بارندگی سالانه ۵.۸ میلیارد متر مكعب در گیلان
اردكانیان با اشاره به بارندگی سالانه ۱۰۰۰ میلیارد متر مكعب و ظرفیت تأمین حدود ۵ میلیارد متر مكعب آب شیرین در این استان، بیان كرد: عدم سرمایه گذاری مناسب جهت استفاده لازم از این نعمت ما را با مشكل مواجه كرده است.
وی در ادامه با اشاره به اینكه در مجموع مصرف سالانه این استان حدود ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مكعب است كه در یك مقایسه ساده با عنایت به ظرفیت ۵ میلیارد متر مكعبی باید مشكلی در حوزه تأمین آب نداشته باشیم، خاطرنشان كرد: اما متأسفانه علیرغم این ظرفیت ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون متر مكعب به صورت متوسط از استان های دیگر آب وارد این گیلان می شود كه این نشان دهنده این بوده كه نیازمند برنامه ریزی و مدیریت مناسب تر در این زمینه هستیم.
وزیر نیرو به آغاز عملیات اجرایی سد لاسك در شهرستان شفت هم اشاره و اظهار نمود: بر مبنای زمان بندی این سد باید در نیمه سال ۱۴۰۲ به بهره برداری برسد.
وی با اشاره به اینكه ایران كشوری خشك و نیمه خشك و دارای منابع محدود آب‬ بوده كه از توزیع زمانی و مكانی متوازنی هم برخوردار نیست، اضافه كرد: باید با مدیریت صحیح و برنامه ریزی مناسب و با كاهش وابستگی كشور به نفت كه بعنوان نقطه ضعفی از جانب دشمنان استفاده می شود در این زمینه اقدامات مناسبی انجام دهیم.
اردكانیان با اشاره به اینكه در سال های گذشته عده ای به علت كم آبی زمین های خویش را فروخته و هم اكنون این زمین ها به ویلا تبدیل گشته اند كه معضلات زیست محیطی برای گیلان به وجود آورده است، اظهار داشت: اگر می خواهیم محیط زیست حفظ شود باید دغدغه حفظ كشاورزی در مناطق دارای امكانات در سطح كشور را داشته باشیم.
وی با اشاره به اینكه در شرایط سخت بیشتر از ۲۵ بار خط لوله انتقال آب آشامیدنی هموطنان ما قطع شده است، بیان كرد: باید امروز كه شرایط مناسبی از نظر آبی وجود دارد با مدیریت صحیح برای زمان های كم آبی برنامه ریزی شود.
سد سازی با جوسازی همراه نشود
وزیر نیرو با تاكید بر اینكه باید به صورت جامع به این مورد نگاه نماییم و سد سازی نباید با جوسازی همراه شود، خاطرنشان كرد: سد سازی جزو پروژه هایی است كه در دنیا حساب شده انجام می شود هم اكنون هم ۴۷ هزار سد بزرگ در دنیا در دست ساخت بوده كه بیشتر از ۲۳ هزار سد در چین در حال ساخت است.
وی با اشاره به اینكه دغدغه فعالان محیط زیست قابل احترام است اما باید هوشیار باشیم، اضافه كرد: باید به دنبال ایجاد زمینه های لازم برای اجرای مصوبه اخیر هیئت وزیران درباره كشت برنج در استان های شمالی باشیم كه در ظرف سه سال بگونه ای عمل شود كه ضمن حفظ معیشت كشاورزی و عدم صدمه به آنها كشت برنج در سایر مناطق برای كشاورزان به صرفه نباشد.
وزیر نیرو تاكید كرد: این بدان معنا است كه برای تأمین برنج نباید به دنبال واردات باشیم بلكه زمینه را برای تولید بیشتر در استان های شمالی فراهم نماییم.
اردكانیان با اشاره به اینكه رسیدن به این جایگاه نیازمند بهسازی، بازسازی و بازبینی اراضی و امكان تأمین آب تنظیم شده برای كشاورزان است، افزود: امیدواریم پروژه تأمین منابع آب در استان گیلان در وهله اول با رعایت ملاحظات زیست محیطی و سپس با سرعت بیشتری اجرایی شود.

1398/02/05
14:48:23
5.0 / 5
1463
تگهای خبر: آینده , تخصص , توسعه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
ایزو وب
ISO Web