نقشه اتحادیه اروپا برای خرید گاز روسیه بدون نقض تحریم ها

نقشه اتحادیه اروپا برای خرید گاز روسیه بدون نقض تحریم ها

اتحادیه اروپا مقرر است به واردکنندگان گاز راهکاری برای اجتناب از نقض تحریم ها در هنگام خرید از روسیه، فراهم آورد و در عین حال، خواسته های پوتین در مورد پرداخت پول به روبل برآورده شود.



به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، بلومبرگ به نقل از یک منبع مطلع نوشت: کمیسیون اروپا در دستورالعمل جدیدی درباره پرداخت پول گاز روسیه، می خواهد اعلام نماید شرکتها زمانی که به یورو یا دلار پول پرداخت کنند، باید به شکل شفاف اعلام کنند که به تعهدشان مطابق با قراردادهای فعلی عمل کرده اند. بازوی اجرایی اتحادیه اروپا به دولتها اعلام نموده است که دستورالعمل جدید مانع از آن نمی گردد که شرکتها در گازپروم بانک، حساب افتتاح کنند و به آنها اجازه خواهد داد در قالب تحریم هایی که اتحادیه اروپا بر سر حمله مسکو به اوکراین، ضد روسیه وضع کرده است، گاز خریداری کنند.

شرکتهای اروپایی هفته هاست تقلا می کنند مشخص کنند چگونه می توانند خواسته مسکو در مورد سیستم پرداخت جدید را برآورده کنند بدون اینکه تحریم ها ضد بانک مرکزی روسیه را نقض کنند. پوتین ۳۱ مارس اعلام نمود اگر پرداختها به روبل صورت نگیرد، صادرات گاز متوقف خواهد شد.

بر اساس گزارش بلومبرگ، اتحادیه اروپا در ابتدا اعلام نموده بود مکانیزمی که پوتین خواهان استفاده از آن شده است، تحریم های این بلوک را نقض می کند. اما کمیسیون اروپا در نشست روز جمعه که پشت درهای بسته انجام گرفت، به کشورهای عضو اعلام نمود شرکتها می توانند همان گونه که کرملین دستور داده است، به یورو یا دلار در گازپروم بانک، حساب افتتاح کنند. اما کمیسیون اروپا درباره اینکه آیا داشتن حساب به روبل مطابق با مقررات اتحادیه اروپا خواهد بود، حرفی به میان نیاورد. پیش از این مقامات اروپایی گفته بودند گشایش چنین حسابهایی، نقض تحریم ها خواهد بود. اما در دستورالعمل جدیدی که در اختیار اعضای اتحادیه اروپا قرار گرفت، به این مورد اشاره نشد.

ریسک جدی قطع عرضه گاز روسیه

فشار بر اروپا برای تأمین گاز در ایام اخیر با اعمال تحریم های مسکو ضد زیرمجموعه های اروپایی شرکت دولتی گازپروم افزوده شده است. این اقدام روسیه بعد از قطع یک مسیر ترانزیت مهم گاز صورت گرفت که قیمتها را بالاتر برد. اوکراین ضمن اشاره به مداخله نیروهای روسی، سه شنبه گذشته یک مسیر ترانزیت گاز روسیه به اروپا را متوقف کرد که اولین اختلال عرضه گاز روسیه از راه اوکراین از زمان آغاز جنگ بود. اما اروپا برای تأمین گاز از منابع دیگر چه گزینه هایی دارد.

روسیه حدود ۴۰ درصد از گاز طبیعی اروپا را عموما از راه خطوط لوله تأمین می کند. تحویل گاز روسیه به این منطقه سال میلادی گذشته به حدود ۱۵۵ میلیارد متر مکعب رسید.

کریدور ترانزیت اوکراین، بیشتر گاز را به اتریش، ایتالیا، اسلواکی و سایر کشورهای اروپای شرقی می رساند.

اوکراین سه شنبه گذشته خط لوله سوخرانیوکا را بست که از منطقه تحت تصرف روسیه در شرق این کشور می گذرد. کی یف پیشنهاد کرد جریان گاز به اروپا از راه مسیر سودژا منتقل شود اما گازپروم روسیه اعلام نمود تغییر این حجم گاز به مسیر مذکور از نظر فنی ممکن نیست.

طبق گزارش شرکت مشاوره ریستاد انرژی، جریان روزانه گاز از راه سوخرانیوکا از آغاز ماه مه تابحال به ۲۳ میلیون متر مکعب رسید که ۲۰ درصد کمتر از آوریل بود. جریان روزانه گاز از راه سودژا در ماه حدود ۷۰ میلیون متر مکعب بود که نزدیک به ظرفیت ترانزیت ۷۷ میلیون متر مکعب در روز این مسیر بود اما می تواند به ۸۳ میلیون متر مکعب در روز افزایش پیدا کند.

بر مبنای این ارزیابی، همچنان حدود ۱۰ میلیون متر مکعب در روز گاز است که باید به مسیرهای دیگری هدایت شود که به نظر می آید ظرفیت تکمیل است.

روسیه و اوکراین در مورد میزان گازی ترانزیتی که معمولاً اوکراین می تواند از مسیر سودژا منتقل کند، اختلاف دارند.

کشورهای اروپایی به دنبال قطع وابستگی به گاز روسیه هستند. بلغارستان و لهستان بعد از اینکه حاضر نشدند درخواست روسیه برای یک سیستم پرداخت جدید را قبول کنند، با قطع عرضه گاز این کشور مواجه گشتند. اما سایرین شامل آلمان همچنان به گاز روسیه نیاز دارند و تلاش می کنند مخازن خالی شده را باردیگر پر کنند.

مسیرهای جایگزین به اروپا که از اوکراین عبور نمی کنند شامل خط لوله یامال-یوروپ که از بلاس و لهستان عبور کرده و به آلمان می رسد و نورد استریم ۱ که از بستر دریای بالتیک تا آلمان امتداد پیدا می کند، هستند. مسکو مالک بخش لهستانی خط لوله یامال-یوروپ که گاز روسیه به اروپا را حمل می کند، تحریم کرده است. با این وجود آنا مسکوا، وزیر اقلیم لهستان اظهار داشت: کشورش می تواند بدون جریان گاز در خط لوله یامال دوام بیاورد.

اروپا از کجا دیگر می تواند گاز دریافت کند؟

بعضی از کشورها گزینه های دیگری برای تأمین گاز دارند و شبکه گاز اروپا متصل است ازاین رو کشورهای منطقه می توانند در استفاده از گاز موجود سهیم شوند؛ هر چند که بازار جهانی گاز حتی قبل از بحران اوکراین هم گرفتار محدودیت بود.

آلمان بزرگترین مصرف کننده گاز روسیه که فرایند تایید خط لوله گازی جدید نورد استریم ۲ را از روسیه در واکنش به جنگ در اوکراین متوقف کرد، می تواند از انگلیس، دانمارک، نروژ و هلند از راه خطوط لوله وارد کند.

وزیر انرژی نروژ هفته گذشته اعلام نمود صادرات گاز نروژ، سال جاری هشت درصد رشد کرده و به ۱۲۲ میلیارد متر مکعب می رسد و احیانا رکورد پنج سال پیش که این کشور صادرات گاز را افزایش داده بود را خواهد شکست.

جنوب اروپا می تواند گاز جمهوری آذربایجان را از راه خط لوله ترانس آدریاتیک به ایتالیا و خط لوله گاز طبیعی ترانس آناتولی از راه ترکیه، گاز دریافت کند.

آمریکا هم مقرر است سال جاری ۱۵ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی مایع (LNG) برای اتحادیه اروپا تأمین کند. کارخانه های LNG آمریکا با ظرفیت کامل تولید می کنند. تحلیل گران می گویند عرضه بیشتر گاز آمریکا به اروپا به بهای کاهش صادرات به مشتریان مناطق دیگر صورت می گیرد.

پایانه های LNG اروپا هم ظرفیت محدودی برای واردات بیشتر دارند با این وجود برخی از کشورهای اروپایی می گویند درحال بررسی راههایی برای توسعه واردات و ذخیره سازی هستند.

آلمان یکی از کشورهایی است که می خواهد پایانه های جدید LNG بسازد و همینطور می خواهد ساخت دو پایانه را در مدت دو سال تکمیل کند.

از نظر تئوری، این زیرساخت اجازه می دهد LNG کافی برای تبدیل شدن به گاز و جایگزینی یک سوم از گازی که آلمان از راه خط لوله از روسیه دریافت می کند، دریافت شود اما برلین باید ابتدا در بازاری که گرفتار کمبود شدید عرضه است، LNG پیدا کند.

لهستان که حدود ۵۰ درصد گاز مصرفی این کشور معادل حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب با استفاده از گاز روسیه تأمین می شود، اعلام نموده است می تواند از راه دو لینک با آلمان گاز دریافت کند.

بلغارستان که مصرف سالانه گازش به حدود سه میلیارد متر مکعب می رسد و ۹۰ درصد آن از روسیه وارد می شود، قراردادی برای دریافت یک میلیارد متر مکعب گاز آذربایجان بسته است اما تنها می تواند بعد از عملیاتی شدن خط لوله گازی با یونان، این گاز را دریافت کند.

یک منبع مطلع اظهار نمود: آتن می تواند با معکوس کردن جریان گاز خط لوله ترک استریم، به سوفیه کمک نماید. این مکانیزم در گذشته هم مورد استفاده قرار گرفته است. این خط لوله جریان گاز روسیه را از راه دریای سیاه، ترکیه و بلغارستان به یونان می رساند.





منبع:

1401/02/25
10:13:07
5.0 / 5
442
تگهای خبر: بازار , بانك , توسعه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
ایزو وب
ISO Web