در گزارش ایزو وب مطرح شد؛

ضرورت برنامه ریزی برای تولید محصولات ارگانیک

ضرورت برنامه ریزی برای تولید محصولات ارگانیک

به گزارش ایزو وب پژوهشگر حوزه کشاورزی ضمن اشاره به این که ساختار بخش کشاورزی کشور نیازمند بازبینی است، اظهار داشت: برای پیشگیری از ایجاد مشکل در صادرات باید به تولید محصولات ارگانیک توجه گردد.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- مریم ساحلی: اهمیت بهره مند شدن انسان ها از محصولات غذایی سالم در همه جوامع امری انکارناپذیر است. بدون شک برگشت محصولات کشاورزی صادراتی ایران از کشورهای مقصد که اخیراً رخ داده، موضوعی است که بر اهمیت این امر تاکید دارد. ازاین رو انتظار می رود مسؤلان در استان هایی چون گیلان که بخشی مهم از اقتصادش به کشاورزی وابسته است، این مورد مورد توجه ویژه متولیان ذی ربط و تولیدکنندگان قرار گیرد، چون که هیچ وقت حق برخورداری انسان ها از محصولات غذایی سالم را نمی گردد نادیده انگاشت.
«محمود هوشیار فرد» عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی گیلان در گفت و گو با خبرنگار مهر بر اهمیت قانون مند کردن مراحل تولید محصول سالم تا صادرات آن به کشور هدف با بهره مند شدن از همفکری بخش خصوصی تاکید کرد و اظهار داشت: تولید محصولات کشاورزی نیازمند بررسی چند منظوره در زمینه هایی چون بذر ارگانیک، آب سالم، خاک سالم، نحوه کاشت، داشت و برداشت علمی بدون استفاده از سموم، کودهای مصنوعی و مواد هورمونی شیمیایی است تا به تولید محصولات سالم و در نهایت ارگانیک بیانجامند.
وی با اشاره به اینکه در مدیریت تولید ارگانیک آب آبیاری باید غنی شده با مواد بیولوژیک، خاک باید حاوی مواد آلی مناسب و کافی و مواد زیستی کافی مانند مایکوریزا، پتاستاز، ازتو باکتر و اسیدیته مناسب و سازگار با رشد و توسعه گیاه باشد، اضافه کرد: البته در خاک مزرعه سالم و ارگانیک باید در یک سانتیمتر مکعب خاک مزرعه، باغ و گلخانه سالم و ارگانیک میلیاردها میکروارگانیسم مفید وجود داشته باشد.
هوشیار فرد با تاکید بر این که باید از مالچ زیستی در واحدهای تولیدی محصولات ارگانیک شامل مزارع، باغات و گلخانه سالم و ارگانیک استفاده کرد، افزود: در مزرعه و باغ ارگانیک باید پرندگان به اندازه کافی وجود داشته باشند و در اطراف مزارع و باغات ارگانیک باید حتما درختان سازگار با منطقه دور تا دور آنرا فرا گرفته باشد.

اهمیت پشتیبانی از تولیدکنندگان محصولات ارگانیک
هوشیار فرد ضمن اشاره به این که با وجود پتانسیل بالا اما تابحال هیچ حمایت جدی از تولید کنندگان محصول پاک یا ارگانیک و سالم صورت نگرفته است، اضافه کرد: متأسفانه باید اظهار نمود که با وجود حضور افرادی فرهیخته در سازمان ها، معضل اصلی ساختار بزرگ و کُند وزارت خانه ها و سازمان های بزرگ دولتی است و تناقض در اهداف و ناهماهنگی بین آنها سبب نخبه کشی و بی انگیزگی چه درون سیستم دولتی و چه خارج از آن و بخش سالم و مولد خصوصی می شود.
وی افزود: برای مثال در یک دهه گذشته بعضی از رؤسای سازمان محیط زیست طرفدار محصولات ارگانیک و مخالف محصولات تراریخته بودند که در آن مقطع زمانی اهداف و فعالیت سازمان مذکور به آن سمت و سو گرایش پیدا کرد ولی پس از آن مسئول دیگری بر مسند نشست که شخصاً طرفدار تراریخته و مخالف ارگانیک بود؛ بنابراین تمامی اهداف و فعالیت ها به این سو منحرف شد و این به معنای بلاتکلیفی بدنه کارشناسی و مدیران میانی و اتلاف زمان و منابع مالی و انسانی ملی است.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: در باره کشاورزی ارگانیک حرف و حدیث بسیار است و گاهی برخی با تعصب به طرفداری و برخی هم در نفی کلی آن صحبت هایی می کنند که به نظر هر دو بدون مطالعه کافی است و در واقع نظرات شخصی و غیر قابل قبول هستند.
وی ضمن اشاره به این که کشاورزی اصولی ارگانیک یک نوع روش مدیریت و فرهنگ در کشاورزی است که در آن استفاده از نهاده های شیمیایی مصنوعی مجاز نیست و بر سلامت خاک و آب و محیط زیست تاکید دارد، اظهار نمود: خوب یا بد، این یک فرهنگ است و طرفداران خویش را دارد.

برگشت خوردن محصولات کشاورزی صادراتی
هوشیار فرد افزود: عودت حجم قابل توجهی از محموله های محصولات صادراتی کشاورزی به علت عدم انطباق با استاندارهای کشور هدف سبب خسارات عظیم مالی و حیثیتی به بخش کشاورزی شده است.
وی با اشاره به اینکه این مساله حاکی از اتلاف منابع و زمان در خیلی از مواقع است، افزود: باید در جهت تأمین منابع در جهت کاهش تدریجی مواد شیمیایی پرخطر تلاش شود تا به تولید محصول غذایی سالم با اولویت مصرف داخلی و صادرات خارجی بپردازیم.
هوشیار فرد تاکید کرد: به واسطه ساختار غلط همه بخش های سازنده و بی توجهی به سرمایه گذاری اصولی در آموزش به سمتی رفته ایم که با انجام حمایت های دلسوزانه نادرست مثل دادن کود و سم سوبسیدی و ارزان به کشاورزان آن هم با سیستم توزیع بسیار بد و ناکارآمد، بیشتر موفق به تولید محصولات حجیم و بی کیفیت شدیم تا محصول کم و باکیفیت
کشاورزی کشور نیازمند بازبینی است
این پژوهشگر با اشاره به اینکه در اولین گام نیازمند بازبینی در بخش کشاورزی کشور هستیم و باید مدیریت کیفیت و دانش حاکم باشد، افزود: در کشاورزی اصولی و علمی ارگانیک صدها نهاده با منشأ گیاهی و طبیعی و بیولوژیک با فناوری نوین وجود دارد که حتی در بعضی کشورها محرمانه است.
وی ضمن اشاره به این که برخی در پشتیبانی از کشاورزی ارگانیک در خصوص استفاده از کرم خاکی و کودهای حیوانی و آبشویی گیاهان برای مقابله با آفات غیر کارشناسی است، اضافه کرد: با تولید محصول شناسنامه دار و در واقع شناسنامه دار کردن تولیدات کشاورزی بخصوص محصولات سبزی و صیفی و گلخانه ای توسط واحدهای تولیدی گامی مؤثر در هویت بخشی محصولات کشاورزی برداشته می شود و این کار سبب شده تا هنگام برداشت محصول، شناسنامه محصول برای عرضه به بازار قابل استفاده باشد.
این محقق با اشاره به اینکه برخی از انجمن ها و کانون ها دکان هستند و تأثیری در تحول بخش کشاورزی ندارند، افزود: در کشاورزی موظف به تولید محصول سالم هستیم و این تعریف علمی دارد؛ بخصوص محصولات تازه خوری ولی در محصولات ارگانیک نه قانون داریم نه ساختار اجرایی و نظارتی و کنترلی و بر چسب گذاری و غیره.
هوشیار فرد در ادامه با راهکارهای موجود برای حرکت در این راه اشاره و افزود: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (سازمان تات) به سازمان توسعه کشاورزی تبدیل گردد تا همه امکانات این سازمان و پتانسیل علمی آنها در خدمت کشاورزی کشور قرار گیرد تا بتوان مزارع، باغات و گلخانه های سالم و ارگانیک را از صفر تا ۱۰۰ برنامه ریزی، هدایت، حمایت و نظارت کند.


منبع:

1400/10/20
13:00:38
5.0 / 5
502
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , بازار , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
ایزو وب
ISO Web